3 haitallista toimintamallia, joiden vuoksi et kehity rohkeammaksi

Haluatko lisää rohkeutta? Entä mitä olet valmis tekemään sen eteen? Moni toivoisi itselleen lisää rohkeutta ja itsevarmuutta, mutta toiveestaan huolimatta polkee paikoillaan vuodesta toiseen.  Tässä tekstissä esittelen kolme suurta ja yleistä syytä, joiden vuoksi rohkeutesi ei kartu.

Aluksi on kuitenkin tärkeä tietää, että rohkeus on opittavissa oleva taito. Se ei ole syntymässä määritetty luonteenpiirre, vaan taito, jota voidaan kehittää harjoittelemalla aivan kuin mitä tahansa muutakin taitoa. Olet todennäköisesti kokenut tämän itsekin monta kertaa elämäsi aikana: Jokin aikoinaan sinua pelottanut asia tuntuu nykyään helpolta.

Lue seuraavat kolme syytä sille, miksi ehkä sinunkaan rohkeutesi ei kehity ja pohdi, mitä voisit halutessasi elämässäsi muuttaa saadaksesi lisää rohkeutta ja itsevarmuutta.

1. Et harjoittele

Mitä teet silloin, kun haluat oppia uuden taidon?

Mikäli haluat oppia ruoanlaittoa, avaat todennäköisesti kokkikirjan, valitset reseptin ja pyrit valmistamaan sen mukaista ruokaa. Ensimmäinen luomuksesi maistuu ja näyttää todennäköisesti hieman väärältä, mutta ott opiksesi ja seuraavan kerran valmistat jo paremman annoksen.

Mikäli haluat oppia laulua, palkkaat itsellesi laulunopettajan tai ostat ohjekirjan ja alat treenaamaan kultaista ääntäsi. Aluksi saat naapurisi hulluuden partaalle, mutta ajan kanssa taitosi kohenevat ja äänesi soi yhä suloisempana.

Entä jos lopetat harjoittelun? Jos pahanmakuisesta ateriasta lannistuneena päätät, ettet enää laita ruokaa tai huonosta laulutaidostasi masentuneena päätät, ettet laula enää ikinä, kuinka voisit oppia kumpaakaan näistä taidoista?

Sama pätee rohkeuteen. Rohkeus on taito, joka vaatii harjoittamista. Jos välttelet parhaasi mukaan pelottavia tilanteita ja niihin heittäytymistä, kuinka voisit odottaa, että kehityt rohkeammaksi?

Rohkeus vaatii harjoittelua, mutta sen harjoitteleminen myös palkitsee. Mitä useammin hakeudut tilanteisiin, jotka ovat haastavia, sitä enemmän niihin totut ja sitä korkeammaksi nostat itsevarmuuttasi. Itsevarmuus muodostuu osaamisesta ja kokemuksesta. Mitä enemmän haastat itseäsi, sitä tutummaksi kuumottavat tilanteet muuttuvat ja sitä vähemmän ne sinua pelottavat.

2. Välttelet tuskaalinnut

Tuska on oleellinen osa ihmisenä kasvamista. Kun alamme opettelemaan uutta taitoa, sisältyy siihen aluksi aina tietty määrä tuskaa.

Jos haluat esimerkiksi laihtua ja päästä hyvään kuntoon, on sinun muunmuassa

  • Luovuttava tai vähennettävä lempiruokiesi ja herkkujesi syömistä. Moni tietää kokemuksesta tämän olevan hetken ajan aivan hirveää.
  • Opeteltava syömään uudella tavalla ja taisteltava houkuttelevia tottumuksia vastaan. Houkutuksien vastustelu on raskasta ja uuden oppiminen haastavaa.
  • Alettava näkemään itsesi uudella tavalla, tehtävä muutoksia identiteettiisi. Et ole enää sohvalla makaava pullukka, vaan itseään kehittävä taistelija. Identiteetin muuttaminen ei ole helppoa.
  • Alettava kuntoilemaan. Kuntoilu, varsinkin huonokuntoisista lähtökohdista alkava kuntoilu voi olla yhtä tuskaa.
  • Palkattava itsellesi kuntovalmentaja (jonka mukanaolo lisää onnistumisen todennäköisyyttä usein ratkaisevan paljon) ja totuttauduttava ajatukseen, ettei välttämättä pärjää itse. Tämä ei luonnollisesti ole miellyttävää.
  • Kohdattava ympäröivien ihmisten reaktiot. Vaikka osa tuleekin iloitsemaan muutoksestasi, tulee osa olemaan kateellisia ja katkeria. Kaikki eivät välttämättä pidä uudesta sinusta. Tämänkin kokeminen on raskasta.

Kuten huomaat, yksinkertaiseen muutokseen sisältyy hyvin suuri määrä tuskaa. Toiset ovat halukkaita kestämään sen ja rääkkäämään itseään niin fyysisesti kuin henkisesti aina onnistumiseensa asti. Toiset taas antavat tuskan nujertaa itsensä ja vajoavat takaisin vanhoihin tapoihinsa. Muutos jää toteutumatta.

Millaista tuskaa on odotettavissa muutoksessasi arasta rohkeaksi? Mitä kaikkea ikävää joudut kokemaan? Vaikka jokaisen kokemukset ovat yksilöllisiä, voit olla varma, että niihin sisältyy tuskaa, haasteita ja hankaluuksia.

Mikäli useimpien ihmisten lailla välttelet tuskaa, välttelet myös muutosta. Mikäli muutos ei sattuisi, vaan olisi helppoa, jokainen tekisi sen. Omaksumalla sen sijaan myönteisen asenteen tuskan kestämistä kohtaan ja hyväksymällä sen, että tulet sitä kokemaan, astut askeleen kohti lopullista onnistumista.

3. Vietät aikaasi sinua rajoittavien ihmisten seurassa

vesilasit

Joukossa tyhmyys tiivistyy, meille tavattiin sanoa, kun nuorina pojankoltiaisina jäimme kiinni jonkin tyhmän tempauksen tekemisestä. Nykykokemuksesta käsin voisin kehittää tuota lausetta edelleen:

Joukossa tyhmyys tiivistyy ja pysyy. Joukko estää oppimisen ja kehittymisen. Joukko pitää sinut paikoillaan.

Toisaalta joukko myös opettaa ja kehittää, tukee ja rohkaisee, innostaa ja kannustaa yhä parempiin ja parempiin suorituksiin.

Merkitystä on sillä, millaiseen joukkoon päädyt. Saatat löytää itsesi viettämässä elämääsi sellaisten ihmisten joukossa, jotka jatkuvasti rajoittavat sinua, polkevat maahan ja lannistavat. Heidän mielestään pyrkimyksesi kehittyä älykkäämmäksi, taitavammaksi, rohkeammaksi tai muulla tavoin uudenlaiseksi voivat olla typeriä, naurettavia tai muulla tavoin kielteisiä. Tällainen suhtautuminen on ominaista ihmisille, joilla on itselläänkin paha olla. Kun itsellä on paha olo, haluaa sitä usein myös muille.

Mikäli kohtaat tällaisia ihmisiä, pyri heistä mahdollisimman kauas. Paitsi että he tuhoavat omaa elämäänsä, voivat he tuhota myös sinut.

Pyri sen sijaan olemaan mahdollisimman paljon sellaisten ihmisten seurassa, jotka ovat sitä, millaiseksi itsekin haluaisit tulla. Jos haluat lisää viisautta, vietä aikaasi viisaiden seurassa. Jos haluat olla rohkeampi, vietä aikaasi rohkeiden ihmisten seurassa. Jos haluat oppia jonkin taidon, pyri oppimaan siitä ihmisiltä, jotka jo osaavat sen.

Myönteisesti ja kannustavasti ajattelevat ihmiset tulevat rohkaisemaan sinua, tukemaan sinua, auttamaan sinua eteenpäin. He tulevat moninkertaistamaan kasvusi ja kehittymisesi.

Lopuksi

Jokainen edelläkuvatuista toimintamalleista on jo itsessään valtava muutos. Mikäli onnistut tuomaan elämääsi edes yhden näistä malleista, tulee elämäsi suunta muuttumaan parempaan. Jos taas ajan kanssa (ja aikaa niiden omaksuminen vaatii) kykenet omaksumaan kaikki kolme toimintamallia, tulet olemaan monta ratkaisevaa askelta lähempänä parempaa, onnellisempaa ja rohkeampaa elämää!

PS. Olen juuri julkaissut ”Eroon Ujoudesta – Tie pysyvästi korkeampaan itsevarmuuteen” –kirjan, jossa paljastan kaikkein tehokkaimmat rohkeustekniikat sekä menetelmät ujoudesta vapautumiseen. Mikäli olet kiinnostunut saamaan lisää sosiaalista rohkeutta ja kehittämään itsellesi rautaisen itsevarmuuden, suosittelen tutustumaan kirjaani tästä linkistä.Kommentoi aihetta


Siirry työkalupalkkiin