Pomodoro tarkoittaa italiaksi tomaattia. Se on lisäksi suoraviivainen ajanhallinan menetelmä, joka perustuu säännölliseen ajastimen käyttöön.

Päivä jaetaan 25 minuuttia kestäviin työjaksoihin, joita seuraa viiden minuutin lepotauko, paitsi joka neljännen työjakson jälkeen pidetään pidempi 15-minuuttinen tauko. Nämä neljä työjaksoa ja neljä taukoa muodostavat yhden Pomodoron, jonka kokonaiskesto on 130 minuuttia.

Esimerkki Pomodorosta

25 min sähköpostien kirjoittamista
5 min tauko
25 min mainoksen suunnittelua
5 min tauko
25 min myyntipuheluita
5 min tauko
25 min myyntipuheluita
15 min tauko

Tekniikka on äärimmäisen yksinkertainen ja helposti lähestyttävä. Se on jopa niin yksinkertainen, että pidin sitä ennen ensikokeilua melko mitättömänä.

Kiinnostuin kuitenkin kokeilemaan tekniikkaa käytännössä ja vietin kaksi viikkoa elämästäni tomaattia kuunnellen. Kokeilu jatkuu vieläkin ja kirjoitan parhaillaan tätä tekstiäkin ajastin vieressäni.

Testin aikana löysin muutaman hyvän käytännön, jotka tekivät Pomodorosta onnistuneen.

Neljä neuvoa onnistuneeseen Pomodoroon

 1. Suunnittele etukäteen. Yksinkertainen to-do-lista ajaa hyvin asiansa. Kirjoita paperille ennen työnteon aloittamista mitä haluat saada aikaiseksi ja missä järjestyksessä. Aloita tärkeimmästä asiasta ja etene listalla aina edellisen askareen valmistuttua.
 2. Keskity yhteen asiaan. Käytä jokainen 25-minuuttinen vain ja ainoastaan sille varattuun tehtävään. Ylimääräiset ärsykkeet kannattaa sulkea pois jos vain suinkin mahdollista.
 3. Älä kellota pelkkää työntekoa. Pomodoro on myös hyvä tapa varata aikaa esimerkiksi lukemiselle, siivoamiselle tai sometukselle. Varaa kuitenkin työntekopätkät pelkästään sellaisille asioille, joista tiedät saavasi jotain hyötyä.
 4. Pidä tauot. Joskus on hyvä flow päällä, eikä taukoja jaksaisi pitää. Viiden minuutin irtiotto tekee kuitenkin hyvää ja pitää mielen pidempään virkeänä. Jos et keksi muuta, käytä tauko vaikka hiljaa paikallasi istuen ja rauhoittuen.

Yksinkertainen työn ja taukojen jaksotus karsii turhan ajanhukan pois ja auttaa keskittymään tärkeisiin asioihin. Lyhyen pätkän aikana haluaa saada mahdollisimman paljon aikaiseksi, joten vauhti pysyy hyvänä eikä keskittyminen herpaannu.

Työnteon lisäksi voit hyödyntää Pomodoroa vaikka seuraavien asioiden kohdalla:

 • Työlistan suunnittelu ja järjestely
 • Kirjan lukeminen
 • Somettaminen
 • Meditointi
 • Venyttely

Tekniikka toimii yllättävän hyvin ja jokainen voi mukauttaa sen sopimaan omaan elämäänsä. Menetelmä jättää käyttäjälleen paljon vapauksia, joiden myötä tulee myös vastuuta. Etukäteen suunnittelu tekee Pomodorosta kuitenkin kätevän työkalun.

Photo credit: photon_de / Foter / CC BYKommentoi aihetta

1 comment

 1. Paras niksi tehokkaaseen ajanhallintaan – Mikko Seppälä Vastaa

  […] Itsekunto: Pomodoro ajanhallinnan apuna […]


Siirry työkalupalkkiin